Gulasz z sarny
Składniki:
- 1 kg – mięso z sarny II kl.
- 100 g mąki pszennej
- 2 cebule
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna jałowca
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 100 g grzybów suszonych (leśne – podgrzybek lub borowik)
- 1 kostka rosołowa
- 200 ml wody
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej. Następnie mięso pokroić w 1 cm kawałki, otoczyć w mące, przesmażyć na patelni, dodając paprykę słodką jak i ostrą. Mięso powinno być obsmażone a nie usmażone, żeby tylko zamknąć pory mięsa. Mięso przełożyć do brytfanny, zostawiając resztki oleju. Dolać na patelnie olej (jeżeli jest to potrzebne) i zeszklić wcześniej pokrojoną cebulę piórka. Przełożyć do mięsa. Dodać do mięsa liście laurowe, ziele angielskie i liście laurowe. Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie i namoczyć w wywarze grzyby. Wszystko dolać do mięsa – wymieszać. Piec w piekarniku 1,5h w 180 stopniach.
Comments are closed